ed_jones_AFP

Natječaji za novinare u 2018.

04.02.2018

Želite proširiti dijapazon svojih novinarskih alata, dobiti nov poticaj ili napredovati u poslu? Pogledajte ponudu edukacija, stipendija i natječaja za veljaču i ožujak 2018. na koje mogu aplicirati novinari iz cijeloga svijeta.

Knight Science Journalism Fellowships  (rok za prijavu: 28. veljače 2018. )

Novinari s najmanje tri godine iskustva u izvještavanju s područja znanosti, tehnologije, okoliša ili medicine mogu se prijaviti za stipendiju na MIT-u. Aplicirati mogu novinari iz cijelog svijeta, a biraju se kandidati koji će devet mjeseci pohađati personalizirani studij s predavanjima na MIT-u i Harvardu. Stipendija iznosi 70.000 američkih dolara, plaćenu školarinu i dodatne pogodnosti poput zdravstvenog osiguranja, dodatne stipendije za studijska putovanja i konferencije te pristup svim sadržajima na MIT-u i Harvardu.

Više informacija možete pronaći ovdje.

National Endowment for Democracy (NED)  (rok za prijavu: 16. ožujka 2018.) 

NED je raspisao natječaj za financiranje projekata neovisnih medija, civilnih udruga i organizacija, a koji bi doprinijeli demokratskim ciljevima i osnažili institucije demokracije. Iznos potpora varira, no u prosjeku se radi o 50.000 američkih dolara za projekt od 12 mjeseci. NED podržava neprofitne programe organizacija koje promoviraju i štite ljudska prava i vladavinu zakona.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Crowdfundig platforma za novinare (nema roka prijave) 

Novinari s najmanje tri godine iskustva i iz zemalja koje nemaju potpuno slobodne medije mogu se prijaviti na Press Start, novu crowdfunding platformu koja povezuje novinare iz zemalja u tranziciji i u razvoju s donorima iz cijelog svijeta. Na platformi možete objaviti ideje za priče s ponudom budžeta koji ne smije prelaziti 2.000 američkih dolara za priču. Tema mora biti od javnog interesa uključujući politiku, ljudska prava, rod, manjine i seksualnu orijentaciju, zdravlje i okoliš.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Journalismfund.eu  (rok za prijavu: 15. veljače 2018.) 

Cilj je ovog fonda koji godišnje raspisuje više natječaja, dati europskim novinarima priliku da rade na istraživačkim projektima za koje u redakcijama nemaju dovoljno resursa. Grant za prekogranične priče namijenjen je profesionalnim novinarskim timovima iz više europskih zemalja, a uključene mogu biti i zemlje izvan Europe ako su relevantne za priču koja mora biti važna za Europsku uniju.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Stipendija World Press Instituta (rok za prijavu: 16. veljače 2018.)

Za ovu se stipendiju mogu javiti novinari s najmanje 5 godina iskustva izvan SAD-a. Stipendisti World Press Instituta će imati priliku raditi u redakcijama širom SAD-a, izvještavati o društvenim pitanjima i vidjeti kako američki mediji pokrivaju to područje. Više informacija možete pronaći ovdje.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Knight-Bagehot Fellowships (rok za prijavu 15. veljače 2018.)

Stipendija Knight-Bagehot namijenjena je novinarima koji se bave ekonomijom i biznisom. Stipendisti će provesti godinu dana na Sveučilištu Columbia u New Yorku, gdje će pohađati besplatne tečajeve na Columbia’s graduate schools of journalism, business, law and international affairs, seminare, brifinge te provesti neko vrijeme u medijskim i financijskim institucijama u New Yorku.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Nagrada za Data Journalism (rok za prijavu: 26. ožujka 2018.)

Nagradu za Data Journalism organizira Svjetska mreža urednika (Global Editors Network). Nagrada iznosi 1801 dolar. Dosadašnji su dobitnici BuzzFeed, Quartz, The New York Times, The Guardian, ProPublica i La Nación te manji izdavači kao Ojo Publico, Civio Foundation i Convoca.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Persephone Miel Fellowship (rok za prijavu: 1. ožujka 2018.)

Novinari koji nisu iz Sjedinjenih Američkih Država mogu se prijaviti da dobiju potporu od 5000 dolara za putovanje; stipendiju nudi Pulitzerov centar za izvještavanje o krizama (Pulitzer Center on Crisis Reporting). Potpora je namijenjena projektima izvještavanja o krizama u svijetu koje nisu dovoljno zastupljene u američkim medijima. Fond posebno potiče novinarke.

Više informacija možete pronaći ovdje.

The DIG Awards (Rok za prijavu: 20. veljače 2018.)

Svi uključeni u video produkciju mogu svoje radove prijaviti za nagradu Talijanski DIG, koja uključuje istraživačke video projekte iz cijelog svijeta. Radovi se prijavljuju u više kategorija: video reportaže u nastajanju, duži istraživački radovi (do 90 min), srednje dugi istraživački radovi (do 27 min), duži reportažni radovi (do 90 min), srednji reportažni radovi (do 27 min), kraći reportažni radovi (do 12 min) i film. Dobitnicima pripadaju nagrade od 1500 eura do 2500 eura.

Više informacija možete pronaći ovdje.

DW Akademie scholarships (Rok za prijavu: 31. ožujka 2018.)

DW Akademija nudi 10 punih školarina mladim novinarima i medijskim profesionalcima za program International Media Studies (IMS) u Bonnu. Stečena diploma objedinjuje medijske discipline i njihov razvoj, novinarstvo, komunikacije i medijski menadžment. Na kraju dvosemestralnog programa studenti stječu naslov magistra.

Više informacija možete pronaći ovdje.

ICFJ Knight Fellow, Data Journalism sholarship (Rok za prijavu 28. veljače 2018.)

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) traži kandidate koji imaju iskustva u takozvanom “data novinarstvu” za jednogodišnju ICFJ Knight Fellowship stipendiju kako bi promovirao tehnike prijavljivanja podataka u srednjoj i istočnoj Europi. Stipendisti će surađivati s timom Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), koji podupire mrežu istraživačkih centara za novinarstvo diljem regije.

Više informacija možete pronaći ovdje.

European Journalism Center – Potpora za izvještavanje o ženama (Rok za prijavu: 21. veljače 2018)

European Journalism Center (EJC) prima prijave za Program inovacija u izvještavanju o temama održivog razvoja. Prihvatljivi projekti trebaju se baviti temama o jednoj ili više zemalja u razvoju i / ili njihovim odnosima s ključnim europskim donatorskim zemljama. Tema ovog kruga natječaja je prilika za žene, njihovo cjeloživotno učenje, zdravlje, radna mjesta, poduzetništvo ili nove uloge u njihovim zajednicama. Prijavitelji mogu biti iz bilo koje zemlje, ali njihove priče moraju biti objavljene u medijima sa značajnim dometom u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu. Maksimalna vrijednost potpore je 20.000 eura.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Izvor: ijnet.org