radionica_podaci_CZRM

Održana radionica Centra za razvoj medija “Integracija podataka i novinarstvo”

31.03.2017

U Novinarskom domu održana je radionica Centra za razvoj medija Hrvatskog novinarskog društva “Integracija podataka i novinarstvo” koju je vodio Filip Rodik, član HrOpen ekspertne skupine Code for Croatia.

Na radionici je predstavljen primjer razvoja aplikacije koja objedinjuje javne podatke, a bilo je riječi o temama iz područja organizacije podataka i takozvanog podatkovnog novinarstva (data journalism). Na radionici je sudjelovalo 15-ak novinara koji su je ocijenili vrlo korisnom i motivirajućom.

“Na radionici “integracija podataka i novinarstvo” saznao sam za neke zanimljive metode prikupljanja i obrade podataka. Definitivno me potaknula da se dodatno informatički opismenim jer se takvim pristupom može doći do zanimljivih podataka koji su od javnog interesa. Također, podigla mi je svijest o vječnom zapisu koji ostavljamo svakim klikom na internetu te kako se ti zapisi jednog dana mogu iskoristiti u davanju konteksta pojedincima ili organizacijama”, rekao je jedan od polaznika radionice, novinar Matko Boršić.

Predavač Filip Rodik član je HrOpen ekspertne skupine Code for Croatia, koja se zalaže za uključenost građana u lokalne aktivnosti. CfC je nacionalna mreža građanski orijentiranih volontera, koji svojim vještinama doprinose u korištenju interneta kao platforme za javne službe, državnu upravu i građanske usluge. Jedan od ciljeva za koje se zalaže CfC su građanske aplikacije građene na povezanim i otvorenim podacima.

Izvor: CZRM