birn

Otvorene prijave za Balkansku stipendiju za novinarsku izvrsnost 2018.

05.02.2018

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) raspisala je natječaj za Balkansku stipendiju za novinarsku izvrsnost 2018. Tema ovogodišnjeg natječaja je Istina, a deset najboljih istraživačkih projekata na tu temu dobit će stipendiju u iznosu od 2000 eura, kao i dodatnih 2000 eura za troškove putovanja i istraživanja.

 

Želite li razotkriti neku laž, mit ili prevaru? Mnogi novinari se bave tom profesijom da bi osvijetlili istinu. No u post-istinitom vremenu jeke, filtriranja i krivih informacija povjerenje u novinarstvo kao u svjetionik vjerodostojnosti je ozbiljno poljuljano.

Ovo je prilika da ISTINU ponovo vratite na njeno mjesto uz pomoć izvještavanja temeljenog na činjenicama.

Imate li priču koju ste oduvijek željeli napisati ili ste sanjali o tome da nešto istražite? Možete li to povezati s ovom temom, čak i neizravno?

Možda do ISTINE želite stići sljedeći trag novca. Možda ISTINU treba promatrati u političkom kontekstu. Možda ideja za vašu priču uključuje neki društveni fenomen ili trend. Možda vaša ideja uključuje i terete prošlosti. U regijama koje su razdirane podjelama i u kojima još uvijek ima duhova prošlosti istina i pomirenje idu ruku pod ruku. A možda priča govori o medijskoj industriji: borbi za istinu, napadima na slobodu novinarstva ili o eroziji povjerenja u medije, taj četvrti stup vlasti. Ona može načeti pitanje vlasništva medija, njihove kontrole ili inovacije.

Kakvu god imali ideju, ovo je prilika da budete ambiciozni u svom izvještavanju. Balkanska stipendija za izvrsnost (The Balkan Fellowship for Journalistic Excellence) više cijeni detalje od površnosti. Vaša priča treba biti istraživačka ili analitična. Treba biti ispričana tako da “povuče” čitatelja. Mora biti puna likova i živopisna.

Ovo je prilika i da neka lokalna tema stigne do međunarodne publike. Vaš prijedlog treba imati i element prekograničnosti. Možete li usporediti iskustva iz svoje zemlje s iskustvima iz regije ili iz nekog drugog dijela Europe? Je li vaš prijedlog nekako povezan s temama koje su važne europskim politikama, s reformama ili ljudskim pravima?

A najvažnije je – tražimo nešto novo — neko otkriće ili neko objašnjenje. Kad potaknete temu ISTINE, recite nam zašto je to važno. Što je u pitanju? Zašto bi vaši čitatelji morali o tome misliti?

Za stipendiju se mogu prijaviti novinari iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Grčke i Kosova.

Pošaljite nam svoje prijave sa prijedlogom priče na ovogodišnju temu do 12. ožujka.

Kandidati koje izabere stručni žiri, dobit će stipendiju u iznosu od 2000 eura, kao i dodatnih 2000 eura za troškove putovanja i istraživanja. Oni će također prisustvovati međunarodnim seminarima, imati stalnu podršku mentora tijekom rada na svojim pričama koje će biti objavljene u regionalnim i međunarodnim medijima.

Pored toga, tri najbolje priče dobit će i novčane nagrade.

Prijavnicu, upute za prijavitelje i više informacija možete pronaći na stranicama Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost.

Izvor: BIRN