gummibarchen-359950_960_720

Radionice za novinare: Kako suzbiti diskriminaciju u medijskom izvještavanju?

05.10.2017

Centar za mirovne studije u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Uredom Pučke pravobraniteljice i Hrvatskim novinarskim društvom organizira radionice za novinarke i novinare, urednike i urednice te studente i studentice novinarstva na temu „Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju“.

Tema prve radionice koja će se održati 13. listopada u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb) je zakonodavni i institucionalni okvir za regulaciju diskriminacije u medijima, o čemu će pričati predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ureda pučke pravobraniteljice i Vijeća za elektroničke medije. Osim pravnog okvira, na radionici će biti riječi o tome kome se novinari mogu obratiti kada svjedoče diskriminaciji, te kako prenositi teme koje su vezane za marginalizirane društvene skupine.

Druge dvije radionice bit će posvećene konkretnom medijskom sadržaju – analizi postojećih medijskih sadržaja te produkciji novih. Održat će se 28. listopada i 11. studenoga 2017. u prostorima Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb). Radionice će voditi dvije novinarke koje su prepoznate po svom profesionalnom praćenju tema vezanih uz diskriminaciju i ljudska prava, Barbara Matejčić, s novinarskim iskustvom u tiskanim medijima i na web portalima te televizijska novinarka Nataša Ban Leskovar.

Tijekom druge radionice, u subotu 28. listopada, analizirat će se pozitivni i negativni primjeri postojećih pisanih i audiovizualnih medijskih sadržaja te razgovarati na koji način pristupati temama koje se tiču marginaliziranih društvenih skupina.

Na trećoj radionici u subotu, 11. studenoga, polaznici i polaznice donijet će sadržaje koje su sami pripremili, a koji se tiču marginaliziranih ili diskriminiranih društvenih skupina te će ti sadržaji biti analizirani u skladu s etičkim načelima u novinarstvu.

Svi sudionici koji budu sudjelovali na sve tri radionice dobiti će potvrdu o završenoj edukaciji.

Edukacija je financirana iz projekta „Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj – MIND THE GAP“, a svim sudionicima/ama je tijekom radionice osigurano osvježenje i ručak. Polaznicima i polaznicama edukacije koje dolaze izvan Zagreba, organizator osigurava smještaj i putne troškove prijevoza.

Prijave za radionicu primaju se do ponedjeljka, 9. listopada, na mail lovorka.sosic@cms.hr.

Prijavu možete preuzeti ovdje, a detaljan program ovdje.

Izvor: CMS